Chiropractor, Pijn in de rug, Onder rug, spit, rug, kraker, katwijk, rijnsburg, valkenburg, noordwijk, wassenaar, voorburg

Chiropractie

In veel landen is chiropractie inmiddels algemeen geaccepteerd als effectieve behandelwijze van vaak hardnekkige rugklachten. Ook in Nederland groeit gelukkig het besef dat een bezoek aan de chiropractor een oplossing kan zijn voor behandeling van deze klachten. Regelmatig komt het voor dat een patiënt er vele bezoeken aan het ziekenhuis op heeft zitten en zich na behandeling door een chiropractor weer een ander mens voelt.

 

Hoe werkt chiropractie?

 

Chiropractie gaat ervan uit dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen, mits het zenuwstelsel optimaal functioneert.Het zenuwstelsel en de wervelkolom staan dan ook centraal in de chiropractie. Het menselijk lichaam wordt permanent bestuurd door het centrale zenuwstelsel dat loopt door onze wervelkolom. Het ruggenmerg in de wervelkolom is onderdeel van het zenuwstelsel. De zenuwen in het ruggenmerg verbinden de hersenen met de rest van het lichaam. Door verschuivingen van wervels of tussenwervelschijven kunnen zenuwbanen bekneld raken, waardoor het zenuwstelsel niet meer optimaal kan functioneren. Lichamelijke klachten als whiplash, RSI, hernia, migraine, schouderklachten en artrose kunnen hierdoor worden veroorzaakt. Ook vage klachten als duizeligheid, vermoeidheid en lusteloosheid kunnen voorkomen.

 

Het zenuwstelsel beheerst en coördineert alle organen en structuren van het menselijk lichaam.
- Gray’s anatomy

 

Oplossen van de oorzaak

 

Het gaat bij chiropractie niet om bestrijding van symptomen, maar om het oplossen van de oorzaak van een klacht. De chiropractor gaat na in hoeverre een probleem wordt veroorzaakt door afwijkingen in de wervelkolom. Daarnaast kijkt de chiropractor naar de gehele gezondheidstoestand en leefgewoonten om de klacht aan te pakken. Medicijnen en operaties maken geen deel uit van de behandeling. De wervelkolom en het zenuwstelsel vormen het uitgangspunt voor genezing. Door het handmatig (chiropractie betekent “gedaan door de hand”) corrigeren van de blokkades in de wervels (“subluxaties”) krijgen beknelde zenuwbanen weer de ruimte en wordt het normaal functioneren van de zenuwen hersteld. Het gevolg is dat het lichaam daarmee in staat is het genezingsproces beter in gang te zetten. Dat is het uiteindelijke doel waarnaar de chiropractor streeft: het opwekken van het natuurlijke genezingsvermogen dat in ieder van ons schuilt.

 

De doktor van de toekomst geeft geen medicijnen maar interesseert zijn patiënten in de zorg voor het menselijk lichaam, in dieet en in de preventie van ziekte.
- Thomas Edison