Chiropractor, Pijn in de rug, Onder rug, spit, rug, kraker, katwijk, rijnsburg, valkenburg, noordwijk, wassenaar, voorburg

Whiplash

Whiplash is een versnellings- vertragings mechanisme dat een schok doorgeeft aan de nek. Het kan komen door een zgn. kop-staart of zijwaartse auto- botsing, maar kan ook veroorzaakt worden door andere ongelukken waarbij de nek een zweepslag krijgt. Deze botsing kan resulteren in bot- of weefselletsel en het oprekken van zenuwbanen, die op hun beurt kunnen leiden tot een grote verscheidenheid aan lichamelijke en psychische klachten.
zwaaikom.jpgOnbegrip is er nog vaak voor mensen met een scala aan klachten na een ongeval. Toch wordt veel onderzoek gedaan en komt men er langzaam achter dat menig letsel op röntgenfoto’s en met standaard medisch onderzoek niet gezien kan worden. Met een MRI- scan kan weefselschade beter worden vastgesteld. Nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat actieve behandelingen, die de functie van de nek en de wervelkolom verbeteren zoals mobilisaties, manipulaties en oefeningen in combinatie met pijnstillers effectiever zijn dan rust, een nekkraag of ultrageluid. Zelfs met een snelheid van slechts 15 km. per uur is de kracht op de nek van degene die áángereden wordt, gevaarlijk groot. U kunt zich voorstellen wat de kracht op het hoofd is als de snelheid hoger is, bijvoorbeeld 120 km per uur.

Het dragen van een gordel, beide handen aan het stuur, hoofdsteun op de juiste hoogte, zich houden aan de aangegeven snelheid en eventueel een airbag kunnen zorgdragen voor minder post- traumatische klachten nà een ongeval!